Amerikansk dommar gir sjimpansar menneskelege rettar

Schimpanse_Zoo_Leipzig

Foto: Wikipedia/Creative Commons

Har dette skjedd med deg? Du ser på eit bilete av ein sjimpanse og tenker at det liknar veldig på eit menneske? Det var kanskje det dommar Barbara Jaffe frå New York hadde gjort før ho kom med sin dom måndag.

Dommaren bestemte at det juridiske omgrepet habeas corpus og skal gjelda for sjimpansane Hercules og Leo, skriv Guardian.

Habeas corpus er noko som til no har kome menneske til gode og handlar om at du ikkje skal bli putta fengsel utan at ein uavhengig domstol har avgjort det.

I dette konkrete tilfellet med Hercules og Leo har to advokatar kravd at apekattane ikkje skal vera innesperra for å bli gjort testar på av menneske ved Stony Brook University på Long Island i New York.

Steven Wise, den leiande advokaten i saka, fortel til Guardian at han og andre advokatar klaska lanke over telefonen etter at dommen kom.

Wise meiner at sjimpansar er så intelligente, emosjonelt komplekse og sjølvmedvetne at dei fortener enkelte grunnleggjande menneskerettar, som til dømes retten til ikkje å bli innesperra ulovleg.

Saken er anka, og ape.no vil følgja opp saka når det kjem ny dom.

Kva meiner du? Bør apekattar ha menneskerettar? Debatter i kommentarfeltet!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s